PARTNERSTVO u biznisu
15.01.2020

PARTNERSTVO u biznisu

Kažu da su dve glave pametnije od jedne i to je dovoljan razlog da dosta ljudi, preduzetnika i vlasnika malih i srednjih preduzeća, uključujući i mene, uđu u poslovna partnerstva.

Međutim nisu tu samo glave tj. mozgovi „bitni“ za partnerstvo u poslu, a posebno u komunikacijama, kojima se mi bavimo, veoma je važno da se partneri slažu kao ličnosti, da se međusobno poštuju i podržavaju, da imaju iste vrednosne sisteme i ne samo u poslu, već i u privatnom životu, da im se ciljevi poklapaju. Jednom rečju da nadopunjuju jedni druge i u smislu veština i učenja i napredovanja.

Kada me je Tamara pre više od deset godina pitala da dođem u agenciju koju je ona tada vodila i da radimo zajedno, razmišljala sam da to možda i nije dobra ideja. Godinama smo se već družile privatno i to prijateljstvo mi je bilo izuzetno važno, a bila sam svedok mnogih prijateljstava koja su zbog poslovnog odnosa propala, ali sam onda dublje promislila, setila se svih njenih osobina i kvaliteta i odlučila da počnemo zajedno da radimo. Vrlo brzo nam se pružila prilika da osnujemo Chapter 4 i tu nije bilo dileme da to uradimo zajedno.

Komunikacija je još jedan veliki deo poslovnog odnosa

Nas dve stalno razgovaramo kako bismo bile sigurne da smo na istom kursu, a i da znamo šta koja radi u svakom momentu. Dijalog je za mene veoma važan jer se tako smanjuje mogućnost pretpostavki i podstiče nas da pratimo svoju viziju i ciljeve. Otvorena komunikacija minimizira nesporazume i ako ih i ima brže ih rešavamo. Naravno da nas dve ne mislimo identično i ne delimo iste stavove o svakoj temi, ali kako sam na početku rekla to je naša snaga, jer se nadopunjujemo, pravimo kompromise... Partnerstvo nije lako stvoriti, a još teže ga je održati, mi to uspevamo jer smo jasno definisale kako želimo da razvijamo agenciju i znamo šta očekujemo jedna od druge, jer niko nikom ne može čitati misli, zato je za uspešno partnerstvo neophodna komunikacija. Obe smo potpuno svesne onog u čemu se ona druga bolje snalazi i ne libimo se da tražimo pomoć jedna od druge, to ne smatramo manom, već mogućnosti da i dalje jedna od druge učimo i unapređujemo se. Na kraju, partnerstvo u biznisu mora da bude na obostranu korist.

Deset godina posle, nisam nikada pomislila da nisam donela dobru odluku. Zahvalna sam što sam kroz posao upoznala Tamaru sa kojom delim svoj život, što mi svakodnevno pomaže da budem bolja i da dajem svoj maksimum. Ponosna sam na naših zajedničkih deset godina rada, razvoja i svih velikih i malih uspeha koji su utkani u Chapter 4. Nismo samo nas dve zaslužne za to, već svi ljudi koji su sada ili su nekada bili deo našeg tima i na tome smo im obe izuzetno zahvalne. I za kraj da biste bili partner sa nekim, morate da volite tog nekog, baš takvog kakav jeste.

 

Autor: Milena Avramović Bjelica