Moć drugog utiska
06.07.2016

Moć drugog utiska

Pre par nedelja, sedim u kafiću i pijem kafu, čitam novine i uživam u malo slobodnog vremena, nakon završenog treninga. Uzimam gutljaj kafe, podižem pogled i vidim lika koji mi prilazi. Izgleda kao filmska zvezda. Prelepo obučen, sa blistavim osmehom i rupicama na obrazima, samouveren. Mislim se kako ovaj čovek ostavlja dobar prvi utisak. Lagano, preko naočara, pratim pogledom jer znam da ne prilazi meni. Kada evo ti ga, seda za moj sto. Ja fascinirana njegovom pojavom ali i dalje bistrog uma odlučim da se malo našalim. „Stvarno mi je dosadilo da te čekam više“ kažem mu. A on skine naočare i odgovori „Ti znaš da ja volim da te teram da malo čekaš“ i namigne. Muk. Iskezim se kao tinejdžerka i pitam ga ko je on. „Primetio sam da sediš sama pa sam mislio da ti malo napravim društvo.“ Dolazi konobarica a on naručuje kraći espresso bez mleka i Schweppes. Haha, kažem mu, pa ti si pravi muškarac bre. On se nasmeje. Živeleee reklame! :D  Kako bih malo opustila ovu čudnu situaciju pitam ga da li je njegovo zanimanje da pravi društvo u kafićima, jer realno to bi bio odličan potez vlasnika kafića. :)

Pita on mene da li mi se sviđa kako izgleda? Ja mu kažem „Pa nisi loš“ i oboje se nasmejemo. I počinje priča... on zapravo radi kao stilista, ali tu uključuje i vođenje programa ishrane i fitnessa. Primetio je da treba malo da oslabim, sredim kosu, nokte i da se bolje stilizujem za svaki izlazak. Da zračim boljom energijom. Da se više smejem i budem zadovoljna. Da blistam. Za 200 EUR mesečno može da mi pomogne da to i ostvarim. Pitam ga koliko dugo bi trajala ta „edukacija“ kaže od tri do šest meseci. Molim??? Da li je svestan da me je uvredio na 100 nivoa? I kakva je to cena od 200 EUR?

Da zastanem na sekund. Svi znamo koliko je prvi utisak važan. U novim kontaktima sa ljudima već u prvih nekoliko sekundi gradimo sliku o njihovoj ličnosti, ponekad bez ijedne izgovorene reči. Čitajući tekstove na ovu temu uvek dođemo do zaključka da su impresije koje izazovemo kod drugih prilikom uvodnog susreta često presudne za buduće odnose, a za to imamo čitavih sedam sekundi.  Reči čak često i nisu toliko presudne koliko naš celokupan nastup koji uključuje i neverbalnu komunikaciju. To podrazumeva stav, samopouzdanje, gestove, ton glasa,  rukovanje i to sve može da ostavi jači utisak od samih reči. Ovaj čovek ima sve to, ali kada progovori meni dođe da ga ućutkam.

Mi klijente često savetujemo kako da se obuku i ponašaju na određenim događajima ili u određenim prilikama. To je jako važno jer želimo da ostave odličan utisak. Da budu ljubazni, ali poslovni, šarmantni, ali ne previše šaljivi, da gledaju sagovornika u oči, budu umereni, ali obučeni sa stilom, da im govor tela bude opušten, ali sa manirima i da sagovornika oslovljavaju imenom. Da osobi sa kojom razgovaraju postavljaju pitanja, a ne samo da na njih odgovaraju. Dakle, prvi utisak je jako važan. Naravno, ovo ne može da se primeni svuda. Nekada samo želite da se opustite i budete u svojim mislima, da ne ostavljate utisak ni na koga. I onda ostavite utisak da vam je potrebna pomoć oko stvaranja prvog utiska.

Da se vratimo na čoveka zvanog „prvi utisak“ iz kafića.

Vrlo iznervirana rečima koje mi je uputio, pitam koje škole je završio kako bi bio kvalifikovan da drži ove časove i naglašavam mu da mi deluje jako mlado kako bi završio školu i za šminkanje, fitnes, ishranu, modu i stil, jogu i unutrašnji mir. On mi na to opet odgovori, da njegov izgled govori sam za sebe.  Naglasim da njegov izgled govori da je dobro obučen i u formi ali da ne ume da komunicira. A ja sam ti, care, za to expert. Dobrodošao! Dakle, prvo što sam primetila je da se nismo rukovali i da se nije predstavio. Naveo je moje mane (i u nekima preterao i izmislio ih), pretpostavio je da sedim sama jer ne mogu da pronađem dečka. Rekla sam mu da mu je prvi (vizuelni) utisak odličan, ali čim progovori pokvari fantaziju koju je kreirao dobrim izgledom i odličnim parfemom. Objasnim mu da moć prvog utiska ima više nivoa, a da je on tek na početku. Pitam da li ima neke reference, rezultate, sajt, vizit kartu... Ne možeš da ostaviš dobar utisak na nekoga ako mu govoriš da je on loš, a ti dobar. I kakav je to pristup?

Vidim da situacija postaje neprijatna i da nemam vremena da se bavim ovim „stručnjakom“. Dok konobarici tražim račun shvatim da je on meni prišao jer sam ostavila loš prvi utisak na njega, dok je on izazvao potpuno drugačiji uticaj na mene. Istraživanja pokazuju da prvi loš utisak ima veliki uticaj i da otežava usvajanje novih pozitivnih utisaka o nekome. Ovom logikom loše je uvek snažnije od dobrog. Međutim, nije uvek tako. Situacija može i da se obrne, kao u mom slučaju.

Plaćam račun i manikiranim noktima ostavljam bakšiš, vadim vizit kartu i dajem dotičnom (kome i dalje ne znam ime) i kažem mu „Vidim da imaš želju i volju da radiš na sebi. I to je upravo pravi savet za tebe. Radi na sebi a kada budeš bio spreman da naučiš i da komuniciraš na pravi način imaš moje kontakte.” Namignem i ja njemu i odlazim.

Ne znam kakav on sada ima utisak o meni, ali sam sigurna da prvi utisak ipak može i da se popravi i pokvari. Pri upoznavanju sa novim ljudima treba da imamo na umu da i posle tih sedam sekundi, sat i dalje otkucava i da možda nove sekunde donose bolje (ili lošije) mišljenje.

Autor: Nevena Spasić