Dan kada se smanjilo slovo „i“
20.07.2016

Dan kada se smanjilo slovo „i“

Jedna najava početkom aprila ove godine vam je verovatno prošla nezapaženo. Naime, Associated Press najavio je da će od 1. juna kao standard usvojiti pisanje reči „internet“ malim slovom. To je ponukalo i New York Times da krajem maja objavi da od istog datuma i oni kreću sa istom praksom kao i AP.

Sasvim je jasno što ova vest nije ponela medijsku pažnju u moru gromoglasnih i stravičnih vesti koje su postale svakodnevnica. S druge strane, pitanje je koliko je zaista bitno da li se piše „Internet“ ili „internet“? Internet u obliku u kakvom ga danas poznajemo star je malo više od 20 godina. Tada je sasvim logično bilo da nešto tako posebno i nedostupno bude pisano na način na koji će ga izdvojiti – otuda i veliko slovo. Danas je internet u svim porama našeg društva, pa je jasno i obrazloženje AP-a za promenu u načinu pisanja: „Po našem mišljenju, ta reč je postala potpuno opšta, kao što su ’elektricitet’ ili ’telefon’. Ona nikada nije postala robna marka. Nije bila zasnovana na nekoj imenici. Najbolji razlog za pisanje velikim slovom u prošlosti bio je taj što je reč bila nova“, izjavio je urednik za standarde AP-a, Tomas Kent.

Baš kao i ova vest, tako nam se i internet podvukao pod kožu tokom poslednje dve decenije. Lako smo zaboravili da smo ga plaćali na sat (i to papreno). Potisnuli smo zauzete brojeve kod provajdera i čekanje da se modem poveže brzinama koje su (zaista) 1000 puta sporiji od onoga što je danas uobičajeno. Ne sećamo se kako je veza pucala kada neko nesmotreno digne telefonsku slušalicu.

Danas smo navikli da budemo online 24/7/365. Informacije su nam na dohvat prsta, gde god da se nalazimo. Ne smatram da to dovodi do zaglupljivanja, već da kreira veće kolektivno znanje i proširuje horizonte. Ono što je meni neverovatno je kako je brzo trebalo da ga shvatimo zdravo za gotovo. Da se ne divimo mogućnostima koje pruža i novinama koje je doneo u svakodnevne živote. Naravno, nisu sve novine pozitivne, ali je tas sa pozitivnim, po mom mišljenju, znatno prevagnuo nad tasom sa negativnim. Potpuno mi je razumljivo da ga nove generacije koje ne znaju za svet bez interneta prihvataju kao najobičniju komunalnu uslugu, poput moje ćerke koja sa dve godine koristi YouTube aplikaciju da pušta dečije pesmice (znam, zastrašujuće).

Uostalom, ni ja ne razmišljam o svemu što je Tesla uradio kada pritisnem prekidač i svetlo se upali. Ali i dalje razmišljam o čudu zvanom internet. I iako sam ga i ja svaki put u ovom blogu napisao malim slovom, odjek te reči u mojoj glavi napisan je velikim „I“.

Autor: Ivan Čabrilo
(Ilustracija: Surlana)