EDUKACIJA, ZNANJE I ISKUSTVO  - RECEPT ZA PRETVARANJE PR OPERATIVCA U KONSULTANTA
20.01.2020

EDUKACIJA, ZNANJE I ISKUSTVO - RECEPT ZA PRETVARANJE PR OPERATIVCA U KONSULTANTA

 

Prošlo je nešto više od pet godina od kada sam zakoračila u Beogradsku 54 u kancelarije Chapter 4. Od tada do danas, promenilo se toliko toga. Promenila se naša profesija, promenilo se tržište, menjala su se očekivanja klijenata, kao i situacija u medijima. Menjale su se okolnosti, a menjala sam se i ja. Od operativca osposobljenog  da osmišljava i proizvodi komunikacijske materijale, postala sam PR konsultant, koji je tu da sagleda čitavu situaciju i da najbolji mogući savet za ostvarivanje klijentovih ciljeva, istovremeno odbacujući nepisane, a ipak nametnute granice PR profesije. 

Strateško savetovanje u oblasti komunikacija opis je mog posla danas i rezultat profesionalne zrelosti koja se stiče slobodom i poverenjem. I na tome sam beskrajno zahvalna Tamari i Mileni. Pored slobode i poverenja, kredibilitet i znanje kojim danas raspolažem rezultat je i stalnih edukacija. Naglasak bih stavila na one eksterne, one koje vam daju priliku da zakoračite u spoljašnji svet znanja, kontakata i prilika. Nisam brojala sve takve edukacije koje sam prošla tokom ovih pet godina, a bilo ih je poprilično. Od Mokrogorske škole menadžmenta ili Webiza, preko regionalnih konferencija kao što je Spark.me ili PROPr do brojnih prestižnih evropskih konferencija o PR-u, poput ICCO Summit u Helsinkiju o kom sam pisala u ovom blog postu, kao i ICCO Global Summit u Lisabonu 2019. godine o kom sam takođe pisala na agencijskom blogu.

Veliki i važan deo ovih pet godina je iskustvo o kom i dan danas pričam sa podjednakim uzbuđenjem -  jednosmesečni boravak u Chapter 4 Head Quateru u Beču. Bilo je sjajno iskustvo videti kako funkcioniše mreža regionalnih office-a i koliko sličnosti, a koliko razlika imaju tržišta od Slovačke do Albanije i od Bosne do Rumunije. 

I to nije sve. Doći do pozicije PR konsultanta je dug put. Deo sam opisala i u ovom tekstu, a sigurna sam da ni njim nisam obuhvatila baš sve.

I tu nije kraj. Ne mogu, a da ne pomenem sve one „male“ stvari koje čine deo naše svakodnevice – od zajedničkih ručkova, pažnje za rođendane i druge važne prilike, do timskih aktivnosti osmišljenih tako da nam pruže pravi osećaj zajedništva i pripadnosti timu, ali i priliku da radimo nešto što nas zaista ispunjava ( šapnuću vam bar deo: od časa grnčarije sa Boyom procelan, preko sviranja tarabuke, kuglanja, stand up-, do časa šminkanja, odlaska u pozorište, spa centar, pa čak i u shopping u Italiju na račun firme :)).

Sve to deo je kompletnog recepta koji vas od operativca transformiše u konsultanta i vrednog člana tima. Agencijaši u šali kažu da jedna njihova profesionalna godina izgleda kao bar kao pet u nekom drugom okruženju. Po toj matematici, ovih mojih 25 bilo je dosta uspešno. I za mene lično i za Chapter 4 PR, koji ove godine slavi deceniju postojanja. Želim nam svima još mnogo uspešnih i značajanih jubileja, između kojih ćemo kao sastojke za ukusnu poslasticu sakupljati nove prilike za edukaciju, učenje i nova iskustava. Na vrhu te poslastice neka nam i dalje bude dobar timski duh.

 

Autor: Olivera Petrović, Account Manager