VEK TRAJANJA PR KONSULTANTA?!
03.07.2012

VEK TRAJANJA PR KONSULTANTA?!

Počela sam ovaj blog da pišem pre nekoliko nedelja, ali stalno se nešto novo dešavalo i menjalo mu temu, na kraju sam odlučila da odustanem od svih tema o kojima sam tada mislila da ću pisati… Svašta se desilo od tada, dobili smo neke nove lepe projekte/klijente, ušli u finale za pRiznanje, ali ne u kategoriji u kojoj smo se kandidovali i oko toga se “sporimo” sa žirijem. Uradili neke lepe događaje za postojeće klijente, bili na raznim druženjima/predavanjima sa kolegama iz struke… na kratkim radnim/privatnim odmorima, neko na moru, neko po evropskim metropolama…

Ali ono što me inspirisalo za ovaj blog nije ni Berlin, ni priča kolege o Štokholmu, već razgovor sa mojom dragom prijateljicom jednom od vrhunskih, ako ne i najboljim pR konsultantom u Srbiji.

Otišle smo na ručak i ćakulale o svemu od dece, preko struke, sporta do politike, kako to većina nas radi… I kaže mi ona “znaš šta - sada bi mi najviše odgovaralo da otvorim na primer poslastičarnicu, ali onu nalik Francuskim ili Italijanskim, malo mi je dosta svega”. poznajem je dugo i znam da je to trenutno, jer je ona veliki zaljubljenik u pR, godinama je u poslu, tako da nema ni govora da bi se mogla odreći ovog posla koji nadasve voli, ali prosto svako od nas ima dane kada koliko god da voli svoj posao, pritisci budu toliko veliki da čovek pomisli vredi li sve ovo.

Ali to me navede da se zapitam da li pR konsultant ima rok trajanja?!

Na prvi pogled reklo bi se ni manji ni veći nego bilo ko drugi iz bilo koje druge profesije. Sve je stvar ličnog doživljaja posla, odnosa prema njemu, da li ga radiš s ljubavlju ili si se slučajno tu zadesio. Čak i kada si “slučajno” ušao u neki posao, što je moj slučaj sa PR-om, jer sam mašinski inženjer po profesiji, ako uspeš da doživiš tu “hemiju” sa ljudima sa kojima radiš, sarađuješ, kako moja draga Tamara Bekčić napisa u svom blogu onomad za DSOJ, onda je to ono pravo. Naš posao je možda stresniji nego kod mnogih drugih profesija, ali to možda mi mislimo jer ne poznajemo druge profesije dovoljno. Ipak moram da priznam da sam po prvi put od kada sam u poslu odlučila na nedavnom privatnom putovanju da tri dana ne koristim net i telefon i verujte mi moguće je.Lično ne poznajem nikog ko je kao PR (sa bilo koje pozicije) otišao u penziju, ali sam čitala o nekim ljudima iz sveta koji su radili kao novinari, predavači, PR menadžeri, direktori i upravo sa ovih pozicija otišli u penziju, a onda nastavili da i dalje predaju po svetu i dele svoja PR (sa)znanja. Dakle, ipak mi se čini da je odgovor da pR konsultant nema vek trajanja, to je ljubav ili koja se rađa na prvi pogled ili koja se stiče godinama, ali ko jednom proba mislim da zauvek ostaje u ovoj branši bez obzira na sve teškoće koje ova profesija sa sobom nosi.

Milena Avramović-Bjelica