POZNATI, PRE ROĐENJA?
27.07.2012

POZNATI, PRE ROĐENJA?

Još iz perioda kada sam ja bila dete (što i nije bilo tako davno) stalno sam se pitala da li poznate ličnosti žive u potpunosti drugačijim životom od nas „običnih“ ljudi, da li oni ne moraju da idu u školu, nego se već rode pametni, da li su njihove bebe lepše od drugih i da li će ta deca ostvariti očekivanja cele nacije i postići uspeh svojih roditelja?

Danas, dvadesetak godina kasnije, imamo primere da su deca poznatih u žiži javnosti i zarađuju novac čak i pre rođenja.

Kako smo dotle došli?

Uz veliku ekspanziju online medija kao i društvenih mreža, sada smo u mogućnosti da saznamo sve o nekom događaju i pre nego što se on zapravo i desi. Sigurna sam da smo svi znali gde će i kada da se porodi Bijanse ili Severina, kako će deca da im se zovu, ko im je šta kupio kao i ko je od poznatih šta prokomentarisao pre samog rođenja. Da li ste čuli da je još neko imao ovoliku popularnost pre rođenja?

Možete li da zarađujete hiljade i hiljade dolara pre nego što se rodite? Pa ako ste dete Severine Vučković ili Bijanse Nouls sve je moguće. Javnost kao da čeka na iglama šta će poznate dvomesečne bebe obući ili uraditi. Slatko ili čudno?Dakle, domaći i strani mediji ispratili su svaki detalj, misao, komentar o trudnoći ove dve poznate pevačice, kao i o njihovoj uveliko poznatoj deci.

Voditeljka jedne emisije našalila se i rekla da će mala Blu Ajvi Karter (dete Bijanse i Džej Zija) biti u čudu kada bude zamolila roditelje da joj prepričaju kako se ona rodila, a oni neće znati od koje priče da počnu. Mala devojčica je postala simbol lepote pre rođenja, a fanovi širom sveta su izjavljivali koliko je vole...

Ono što je fascinantno je činjenica koliko ova priča ima široke razmere. Deca poznatih mogu da pruže finansijsku korist i direktnom, pa čak i indirektnom okruženju, na primer, značajan podsticaj turizmu – to je slučaj Namibije gde se Anđelina Žoli porodila ili Hrvatska gde Blu Ajvi (ćerka pop dive) nije ni boravila, već je samo (navodno) dobila ime po bršljenu koji tamo raste, i zbog toga dobila status počasne građanke Hvara.

Velika se prašina digla oko jedne divne i prirodne stvari kao što je majčinstvo. Ali ko je zapravo zaslužan za ovakvu vrstu informisanja, koliko mi stvarno možemo da verujemo informacijama koje dobijamo?

Neko može da bude šaljiv, sklon crnom humoru ili kreativan i da sutra osvane na naslovnoj strani dnevnih novina ili priveden na ispitivanje... Kako moj tata uvek govori, treba imati meru u svemu pa se to naravno odnosi i na medije sa koje god strane da se nalazite.

U suštini, moramo priznati da nam je danas sve dostupnije i da mi svi rado koristimo benefite 21. veka ali je činjenica da smo i pretrpani informacijama što pozitivnim, što negativnim pa na sve to još i nebitnim. Prosto je zastrašujuće kojom brzinom vest putuje i koliko se brzo može promeniti a nama je dostupna na jedan pogled ili klik. Mogućnosti su zaista neograničene, ali je na nama da ih iskoristimo na pravi način i da ocenimo šta i koliko treba deliti i kakav će to uticaj imati na druge.

I izgleda da sam dobila odgovor koji me je zanimao, a to je da su deca poznatih bebe kao i sve druge, da se ne rode naučene, da ne moraju da budu lepše od druge dece ali da mi direktno utičemo na njihovu popularnost i širenje najnovijih informacija i da ih zapravo mi činimo zvezdama. :)