GO HARD OR GO HOME
26.02.2013

GO HARD OR GO HOME

Kada prođe kineska nova godina nekako postajemo svesni da su praznici definitivno za nama, odnosno da nema više onog „januarskog“ blagostanja i isključivanja mozga. Januar je bio pravo vreme da se naprave planovi za 2013. godinu, odrede prioriteti i zacrtaju „novogodišnje“ rezolucije. Sredina prvog kvartala je pravo vreme da proverimo gde smo, da li smo u procesu realizacije tih odluka ili smo od njih odustali kao prosečan 30-ogodišnjak od teretane nakon mesec dana.

Te rezolucije, koliko god nekome beznačajno delovale, mogu da odrede uspešnost vaše poslovne godine, ali i vaš napredak kao ličnosti. Ok, možda ste ciljali previsoko kada ste sebi rekli da ćete se ove godine popeti na Mont Everest, ali neke manje odluke mogu se realizovati gotovo neprimetno, dok njihov značaj može biti fantastičan za vašu karijeru.U osnovnoj školi ste učili ruski ili francuski, ali vam je znanje tih jezika zarđalo kao ponika na jačoj kiši. Ukoliko imate internet konekciju opravdanja nema. Online konverzacijskih kurseva je pregršt, a tu su i knjige i filmovi koji su sasvim dovoljni da vam osveže znanje. Nikada ne znate ko će vam sutra biti klijent i kakvu prevagu vaše lingvističke sposobnosti mogu imati.

Ovo se isto odnosi i na druga znanja ili veštine koja ste nekada imali, ili ste obećali sebi da ćete ih steći. Par sati vikendom je sasvim dovoljno da uz kvalitetan tutorial (npr. www.lynda.com) savladate osnove Photoshop-a ili Illustratora. Pored toga što ćete biti bogatiji za novo znanje više nećete morati da se preganjate sa dizajnerom oko pozadine Power Point prezentacije.Jedna od omiljenih novogodišnjih rezolucija je takozvana „atleta do leta“. Ovo je odluka od koje se najlakše odustaje jer zahteva vreme i fizički napor. Ipak, ko je izdržao tih prelomnih mesec dana dobio je ne samo fizičku nego i psihičku snagu koja može biti prelomna u kritičnim trenucima karijere. To ne mora biti teretana, isto tako efikasni su bazen na sabajle, fudbal sa kolegama nakon posla, joga...

Sve ovo lepo zvuči na „papiru“ ali kada se krene sa realizacijom uvek se nađu opravdanja za njihovo izbegavanje. Ukoliko ne ispunimo ono što smo sami sebi zacrtali, ukoliko sebe izneverite, ako sami sebe ne pokrenemo na napredak kako ćemo onda doprinositi „kolektivu“ u kojem radimo i obitavamo.


Ne kaže se džaba - Go hard or go home